В Лотарията на Националната агенция по приходите (НАП) вече са регистрирани 19 милиона касови бележки, заяви пред БНР говорителят на НАП Росен Бъчваров. Касовата бележка е и гаранция за личните ни права като граждани, уверява той в отговор на сигнал, че търговците на Женския пазар в София не издават касов бон за продадените от тях стоки.

„Всеки който продава собствената си земеделска продукция, не е длъжен да издава касови бележки. Това е едно от изключенията. Общият принцип и нашата честа практика напоследък е да установяваме, че хората, които продават по пазарите, са регистрирани, законни земеделски производители“, каза Бъчваров, цитиран от столичен сайт.

Той бе откровен, че някои се опитват да се възползват от изключенията. „Има  бизнес и търговци, които нарушават правилата и това не е тайна за никого“, допълни Бъчваров и припомни че сигнали могат да бъдат подадени на телефон 0 700 18 700.

„В нашата контролна практика извършваме над 50 000 проверки всяка година – първо, по инициатива на НАП и, разбира се, в отговор на множество сигнали“, допълни Бъчваров.