Кръгла маса на тема” Четене от самото начало-от 0 до 6 „, която бе организирана от Детски отдел в Регионална библиотека” Никола Фурнаджиев”-Пазарджик със съдействието на Регионалния инспекторат на образованието, се проведе днес в Конферентната зала в културната институция. Във форума участваха над 50 директорки на детски заведения в общината и учителки. Поводът бе 2 април, посветен на детската книга и детското четене, поясни главният библиотекар в отдел” Комплектоване и каталогизация” Величка Петрова, която поздрави участниците.

Кръглата маса бе открита от Недка Русекова, модератор на срещата, а с презентации по темата се представиха Валентина Стоева, главен редактор на сайта” Детски книги” и инициатор на наградата” Бисерче вълшебно”, Мая Атанасова, съсобственик на издателство” Клевър бук”, Елена Маргова-Стоева, главен библиотекар на Комплексен отдел ”Обслужване на читатели” в Регионална библиотека” Н.Фурнаджиев” и Екатерина Кръстинова, главен учител в ЦДГ”Радост”-Пазарджик. Валентина Стоева подчерта ,че четенето от самото раждане е гаранция за отглеждане на успешни личности.

Тя изнесе някои интересни факти-напр.че през последното десетилетие трафикът на Интернет е нараснал с 13 000 %, а според доклад на Световната банка 45 на сто от българите, които отглеждат деца, са неграмотни и това повлиява върху бъдещото възпитание на подрастващите. За да се справим с проблема се препоръчва на родителите да четат по 15 минути дневно на децата си книги, защото четенето на приказки е незаменим помощник за развитието и израстването на децата. В бебешката библиотека–/0-5 г./ трябва да има 500 книги, което е гарант за успеха на всеки възрастен, решил да възпита успешна личност.

 

Усещането ми е, че четенето при децата намалява, най-вече защото са много различни и предпочитат да гледат телевизия или да ходят на кино, коментира и издателката Мая Атанасова. Тя допълни, че имаме сложната задача да се борим с рекламата, която продава продукти-като Бен Тен, Спайдърмен и др.герои от онлайн-пространството. Според издателката има тенденция,в която децата се доверяват повече на авторитетите в този онлайн-свят, затова родителите са тези, които трябва да насърчават и стимулират децата да посещават книжарници и библиотеки. Учителите също са много важни авторитети за малчуганите-чрез различни състезания да ги насърчават да четат. За библиотеката като основен фактор и партньор в изграждането на информационна компетентност у децата говори и Елена Маргова-Стоева, главен библиотекар на Комплексен отдел ”Обслужване на читатели”  на РБ”Н.Фурнаджиев”.

Бе изяснено съдържанието на понятието информационна грамотност и ключовата роля на библиотеките в създаване на първоначални знания и умения от най-ранна възраст, респ. целевата група –от 0 до 6 год. Бяха изложени добрите практики на американската и немската библиотечна  концепция за ранно информационно ограмотяване.  Съвместните усилия на библиотекарите и педагозите могат да предотвратят обсебването на децата от технологичните изкушения на заобикалящата ги виртуалната среда. Затова е важно сътрудничеството между детските градини и библиотеките като гарант за създаване на интерес към книгата и четенето.

 

За проекта”Четене от самото начало-нова форма на сътрудничество между библиотеката и детската градина” говори Екатерина Кръстинова, главен учител в Целодневна детска градина” Радост” в Пазарджик. Проектът се прилага по немски модел със съдействието на Гьоте-институт-България и по него се работи вече 3 години –„с възрожденски дух и плам”, както подчерта Недка Русекова, завеждаща в  Детски отдел в РБ”Н.Фурнаджиев”, тъй като няма допълнително финансиране.

Целта на проекта е да се създадат преживявания у децата-обхванати са на възраст от 3 до 7 години и да се популяризира ранното насърчаване на четенето, каза Екатерина Кръстинова. Проектът е перспективна форма за социално възпитание и езиково развитие и формира у децата желание да четат. За успешното му реализиране” заслуга” имат освен малчуганите от детското заведение, техните родители и педагози и библиотекарите от Детски отдел в Регионалната библиотека ”Никола Фурнаджиев”. През месец май предстои презентация на проекта от децата в ЦДГ”Радост”. На гостите бяха раздадени информационни материали по темата, осигурени с любезното съдействие на Гьоте-институт България.