Общинските съветници на Пазарджик подкрепиха предложението на кмета Тодор Попов да бъде открито спортно училище в областния град. По време на дебатите той подчерта, че това става за четвърти път от осем години насам.

Нашата задача е да направим всичко, което е по силите ни, за да върнем традицията в Пазарджик, заяви още градоначалникът. Но искам да сте наясно, че с приемането на това решение няма да получим наесен Спортно училище в града. Втората стъпка е да се даде одобрение от Регионалния инспекторат по образованието тук, а след това да се получи и благословията на Министерство на образованието.

На практика средствата за издръжката на школото ще дойдат от Министерството, както това става и с останалите училища в общината.

Надяваме се да убедим ведомството, че връщането на училището в града ни е необходимост, не само за Пазарджик, а за децата от цялата област, каза Попов.

За първи път предложение за възстановяването на спортното училище е направено преди осем години, но въпреки уверенията, че то ще бъде възстановено това не се е случило.

Ако този път опитът е успешен, децата ще бъдат настанени в базата на училище „Георги Бенковски“, което разполага с необходимите помещения и спортни съоръжения, за да приеме потока от деца и те да бъдат обучавани от качествени треньори по спортовете залегнали в програмата.

В залата се чуха и въпроси по отношение на това дали децата, които сега учат в школото ще продължат да се обучават там, тъй като броят им е около 440  и те са на възраст, която изисква целодневен престой в училището. Кметът Тодор Попов увери съветниците, че ще бъде намерен вариант, за да не съществуват противоречия между преподаватели и ученици, но първо трябва да получим одобрение от Министерство на образованието, за да се направят по-нататъшните дебати по казуса.

Какво съдържа предложението за бъдещото спортно училище – вижте – ТУК