Абитуриентският бал е важен момент в живота на всеки зрелостник. Вечер, която символично слага края на един и поставя началото на нов етап от живота ни. Особено вълнуващо и с трепет към балната визия подхождат момичетата. 

Последни щрихи от балната визия или къде е границата между екстравагантността и кича?

С всяка изминала година родните абитуриентки стават все по-красиви! Без ирония! Все по-рядко в мрежата попадат снимки на дванайсетокласнички, които изглеждат нелепо в последната вечер със своя клас.  Сякаш останаха в миналото „пайнерските“, „асеновградски“ рокли, които са твърде оскъдни откъм плат и  показват твърде обилно плът. Все повече тийнейджърките се съветват със снимките от последните модни дефилета по червения килим и това е похвално! От къде най-добре можеш да черпиш идеи за стил и елегантност ако не от холивудските звезди! Макар, че и там стават гафове – шансът да се подведете е минимален, защото за визията на знаменитостите се грижат куп стилисти и модни корифеи. И така.

Повечето момичета вече сигурно са готови с роклята, обувките и чантата за бала.

Тук ще се въздържа от съвети, защото това е въпрос на личен избор, вкус и предпочитания. Важното е да се съобразите с анатомичните дадености на вашето собствено тяло. Какво означава това?!  Старайте се роклята да подчертава предимствата на фигурата ви и да прикрива евентуалните ви несъвършенства. Изберете удобна рокля – твърде многото пластове тюл тежат, обръчите – освен, че са демоде са твърде неудобни.

В случай, че роклята ви е с шлейф имайте предвид,

че няма да се движите по червен килим, а по алеите в парка или прашните градски улици /докато правите общите снимки с класа и родата/. Съществува реалната опасност още преди да влезете в ресторанта, шлейфът ви да прилича на покъсан парцал. Не пренебрегвайте бельото, с което ще бъдете под тоалета. Вижте дали няма да прозира, да се очертава под роклята ви или да ви създава други неудобства. Забравете за сутиените със силиконови презрамки. Стоят изключително грозно и евтино. Изберете нещо качествено и стилно, макар и по-скъпо. Все пак това е нещо, което ще носите и след заветната вечер, за разлика от балната рокля.

Разходете обувките задължително.

Не правете грешката да тръгвате без да сте сигурни, че обувките не ви убиват и ще можете да ходите на високите токчета без да изглеждате смешно. Не се нахвърляйте на екстремно високи обувки. Ще ви се наложи да ги обуете още в късния следобед и да стоите прави с тях часове наред, преди да имате възможност да подвиете крак в ресторанта. За предпочитане е да сте боси. В случай, че все пак държите да сте с чорапи или чорапогащник – забранено е да ги слагате, ако сте с отворени обувки.

Аксесоарите също не са за подценяване.

Често пъти цялостната стилна визия се подсилва именно с тях. Има опасност и от другата крайност. Прекалявайки или неподбирайки най-подходящите аксесоари, можете да съсипете и най-скъпия и красив тоалет.  Ако роклята ви е отрупана с много камъни, перли или пайети – бъдете изключително внимателни с бижутата. Колиета и огърлици подхождат на изчистени бюстиета и по-отворени деколтета. В случай, че роклята ви е с асиметрично рамо, или затворено деколте – заложете на друг тип акцент – ефектен пръстен или по-обемни обеци или гривна. Много момичета все още смятат, че е задължително да купят комплект бижута – колие, обеци, гривна и пръстен. Това е твърде отживяло, освен че е претрупано.

В случай, че се колебаете дали не прекалявате с бижутата и аксесоарите – заложете на минимализма, т.е. по-добре махнете нещо, отколкото да оставите всичко върху себе си – все пак не сте на търг за продажба на бижута!

Въобще – освен, че трябва да сте прекрасни, екстравагантни, стилни и неповторими, не забравяйте, че трябва и да се чувствате добре. А за да се чувствате добре, лицето ви да грее в усмивка, от очите ви да струи радост – трябва да ви е удобно. Така, че не забравяйте да помислите и за това. Ако бюстието ви се смъква непрекъснато, силиконовите презрамки на сутиена са се впили безмилостно в плътта, обувките ви стягат безжалостно или са са твърде високи или неудобни – ще изглеждате измъчени и нещастни! Без значение колко са се охарчили родителите ви.

И помнете – балът не е състезание за това кой ще е с най-скъп тоалет, бижута, обувки или чанта. Стилът и класата не се купуват, те се притежават. Младостта и красотата са най-силното ви оръжие.  Бъдете себе си и се чувствайте като принцеси през цялата бална нощ.