Пазарджишките и лекарите от областта се включиха в националния протест иницииран от Български лекарски съюз. Точно в 11 часа те напуснаха работните си места и се събраха пред болничните заведения, за да изразят своето несъгласие с политиката на правителството по отношение на техните права.

В протеста се включиха всички участници от системата на здравеопазването – общопрактикуващи лекари, специалисти от извънболничната помощ, лекари от болничната помощ, медицински сестри, лаборанти, фелдшери, поясни д-р Васил Попов, зам. председател на РК на БЛС – Пазарджик.

Основните искания на протестиращите са връщане на договорното начало, връщане на рамковия договор от 2015 г. и анексирането му чрез преговорен процес с БЛС, а не анекс, който се подписва само от една страна. Анекс значи подпис от договорните партньори, отбеляза д-р Попов, като добави, че такъв анекс може да послужи и за евентуална промяна във вече приетите наредби, срещу които лекарите имат забележки.

Зам. председателят на лекарския съюз посочи още, че съсловната организация подкрепя изцяло протеста на общопрактикуващите лекари. Той съобщи, че немалка част от регионалните колегии на БЛС са взели решения за включване на участници от всички сфери на здравеопазването в тях по места. По какъв начин ще се провеждат протестите при специалистите от извънболничната помощ и при болничните лекари ще реши всяка колегия, уточни още той.

На 6 април, на площада пред Министерски съвет в София ще се съберат представители на лекарското съсловие от цялата страна, в случай, че дотогава исканията им не бъдат чути.