Талантливата оперна певица Гергана Русекова ще вземе участие в „Звездите на бъдещето“, оперният спектакъл ще се състои на 2 април в Стара Загора. Гергана Русекова ще изпълни арии, песни и дуети от Чайковски, Де Фая , Жорж Бизе, Пункиели, Чилеа и Панчо Владигеров. Гост на събитието е Екатерина Куприевская- Станчева от Беларус.

Гергана е родена в Пазарджик. През 2005 г. завършва оперно пеене в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София. Работи с доцент Констанца Вачкова (от 2006 г. до сега). Специализирала е в майсторските класове на проф. Джефри Гол – първи контратенор на Метрополитан опера, преподавател в Къртис, Филаделфия, на Валерий Рифкин /диригент в Лос Анджелис Опера/ и певците: Мартина Аройо, Наталия Афеян, Георги Чолаков, Стефка Евстатиева, Фиоренца Косотто.

През 2006 г. Гергана Русекова е специализант в Университета Дюкейн, Питсбърг, под ръководството на Клаудия Пинца, Генко Гешев, Сузана Лемберская и Джонатан Лоусън. Носителка е на специалната награда и стипендия за обучение в САЩ от Международния конкурс за млади оперни певци “Пълдин” 2005 г. През 2006 г. е лауреат на конкурса “Христо Бръмбаров”. През 2007 г. печели стипендия за Международна лятна академия за млади оперни певци Ezio Pinza EPCASO 2007 и работи с диригента Mаурицио Арена, Мария Киара /сопран/, Енца Ферари /главен корепетитoр на Teatro “La Scalla”/, Джани Капелето /главен корепетитoр на Teatro Lirico-Тревизо/ и Мария Паван /корепетитoр на Teatro “La Scalla”- Милано/.

През май 2009 печели Голямата награда на Европейския конкурс за млади изпълнители на класическа музика „Короната на Търновград”-В.Търново и наградата на БНР, а именно записи и концерти с оркестъра на БНР. През юни 2009 печели трета награда на Националния Конкурс за млади оперни певци ”Гена Димитрова”-Плевен. През октомври 2009 печели трета награда на Международния Конкурс на млади оперни певци „Риторна Винчитор”-Ерколано, Италия и на специалната награда на конкурса -участие в постановка на „Тоска” в ролята на Тоска.

През 2010 г. гастролира в Испания и Франция в ролите на Сантуца от „Селска чест” на Маскани и Салюд от „Кратък живот” на Де Фая. През сезон 2011-2012 дебютира на сцената на Софийската опера и балет в ролята на Тоска от едноименната опера на Пучини и в ролята на Сантуца от операта „Селска чест” на Маскани. През ноември 2012 участва в традиционното турне на Софийската опера в Япония със спектаклите на „Тоска” на Пучини и „Селска чест” на Маскани. През същия сезон прави студийни записи в БНР. През сезон 2013-2014 дебютира в ролята на Амнерис от операта „Аида” на Верди – спектакъл на световноизвестния аржентински художник и режисьор Уго Де Ана, копродукция на Софийската опера и Арена Ди Верона, Италия.

Заповядайте на 2 април, от 11 часа, във фоайето на Държавна опера-Стара Загора.