Срещу девет от общо осемнадесет задържани по случая ДАИ ще бъдат повдигнати обвинения, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров по време на брифинга днес. Става дума за организирана престъпна група и причината за случилото се е в това, че в едно ведомство са концентрирани интересите на много хора – по регистрация, издаване на лицензи, изпити за книжки, разрешителни и други, което неминуемо генерира корупция, каза Цацаров. Не бива в един орган да бъдат събрани толкова много правомощия. В началото на следващата седмица ще бъде разпитан и транспортният министър Ивайло Московски, тъй като Цветелин Цветанов е бил назначен по негово предложение за шеф на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация.“

Също днес стана ясно и това, че МВР ще проверява валидността на издадените свидетелства за правоуправление на МПС и лицензиите, за които има данни, че може да са манипулирани. За това са се разбрали днес премиерът и вътрешният министър Румяна Бъчварова. Проверката се прави заради масовите арести и откритите доказателства за корупция в особено големи размери в Държавната автомобилна инспекция. При разследването е станало ясно, че в ДАИ има система за закупуване на шофьорски книжки и издаване на разрешение за превоз на опасни товари срещу определени суми. Откритите фалшиви шофьорски книжки щели да бъдат отнемани, съобщават още от пресцентъра на Министерски съвет.

Според официалната статистика през 2015 г. в страната са регистрирани 7 225 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 708 души и са ранени 8 971. Все повече стават и неправоспособните водачи, като само за седмица са заловени 580. На обсъждането са присъствали още главният секретар на МВР Георги Костов, директорът на ГД „Национална полиция” Христо Терзийски и директорът на СДВР Младен Маринов,  заместник-главният прокурор Борислав Сарафов и административният ръководител на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова.