Над 60 свидетели трябва да бъдат изслушани от съда по делото за 14 обвиняеми в пропагандиране на радикален ислям, стана ясно днес. Сутринта бе даден ход на процеса и през целия ден ще бъдат снемани показанията на хората, които са били привличани към идеологията разпространявана от Ахмед Муса Ахмед и неговите сподвижници.

Делото ще продължи на 13,14 и 15 април през този месец, но според адвокатите ще се проточи поне до края на годината. Обвиняемите се отказаха в сряда от искането за промяна на мярката за неотклонение – „Задържане под стража“, въпреки че преди това бяха пуснали молби до съда за разглеждането. Единствена Александрина Ангелова се възползва от правото си и получи по-лека мярка – „Подписка“.

Според адвокати обвиняемите не са поискали промяна на мярката, защото всеки ден в ареста сега, се признава за ден от изтърпяно наказание, което после ще бъде приспаднато от присъдите им. Въпреки че има възможност половината от обвиняемите да се разминат с условни или административни наказания, те се солидаризираха с Ахмед Муса Ахмед и решиха да останат заедно с него зад решетките.

Както и в сряда в градинката срещу Съдебната палата са се разположили роднини и последователи на обвиняемите и както те сами твърдят Коранът повелява мъжете и жените да стоят отделно. Дамската секция за изчакване на присъстващите на процеса се намира на пейките до киното, а мъжката край шадравана в парка. На въпроса – защо стоите тук? Мъжете отговарят – защото е сянка.

20160330_114310