Парк с паметници от времето на комунизма да бъде създаден в Пазарджик, предлага общинският съветник Димитър Петков. Според него място за подобна колекция ще се намери в областния град, тъй като все още символите на социалистическия възход, както и плочи на партизани, паметници на соцдеятели могат да се видят пръснати по целия град.

Може би е добре това да стане на Острова, където се намира паметникът на Методи Шаторов. В близост до Острова е и паметникът на загиналите в Септемврийското въстание.

Най- интересен обаче е паметникът на Петър Абаджиев, който по днешните критерии би трябвало да е опасен терорист, тъй като е един от хората реализирали атентата в църквата Света Неделя в София, на 16 април 1925 г. по време на опелото на ген. Константин Георгиев. Не е нормално в центъра на града да има паметник на терорист, казва Петков. 194 души умират по време на атентата, сред тях има и деца, а 500 са ранените.

Въпросният паметник е в непосредствена близост до спирката на тролеите на бившата Автогара. На отсрещния ъгъл пък, почти незабележим, е паметникът на спасителя на Пазарджик – Ованес Соваджиян. Всъщност той е разположен там, защото същото име носи и улицата, която започва пред днешния втори магазин на „Билла“.