Седемнадесет годишният възпитаник на ЕГ“Б.Брехт“ в Пазарджик Емануил Иванов спечели напълно заслужено голямата награда на конкурса „Млади виртуози“, който се проведе в рамките на една седмица и приключи снощи в София. Емануил изучава пиано в школата на НЧ“Виделина“ и изправи на крака своите слушатели по време на концерта в столицата.
С официална церемония по награждаването и гала концерт на лауреатите бе закрито дванадесетото издание на конкурса в категориите “Пиано” и “Класическа китара”, който се проведе в Зали 8 и 9 на Националния дворец на културата (НДК) в периода 28 март – 3 април 2016 г. Престижното състезание, част от Културния календар на Столична община, се проведе от Организационния комитет на Международен конкурс „Млади виртуози“ със съдействието на НДК, НМУ „Любомир Пипков”, Фондация “Америка за България” и Министерство на културата, а негов почетен патрон беше кметът на столицата Йорданка Фандъкова.
В конкурса участваха млади изпълнители от цял свят и състезанието им предостави нови възможности да контактуват със свои колеги, да изследват и обменят оригинални идеи, да интерпретират класическа и съвременна музика, да представят своя талант пред големи музиканти, доказали себе си на големите световни музикални сцени.
Наградените бяха разделени в четири възрастови категории.
В I група, където са събрани най-малките участници, Първа награда взе Райън Брадшоу, Втора награда заслужи Уна Милуш, а Трета награда си поделиха: Ивайло Василев, Марио-Виктор Лукачи и Ивайла Бранкова. Награда за поощрение пък получи Илинка Петрова. Техните плакети и грамоти бяха връчени от Михаил Тачев, главен секретар на Международна фондация “Св. св. Кирил и Методий”.
Във II възрастова група наградите бяха връчени от Михаела Петрова, ръководител “Продуцентски център” в НДК, която приветства участниците в залата от името на директора на Двореца Мирослав Боршош. Наградените в групата са: Първа награда за Иракли Факадзе, Втора награда получи София Чернишкова, Трета награда за Мирослав Христов и Специална награда за поощрение получи Дамян Радев.
В III група Първа награда получи Емануил Иванов. Той заслужи и голямата награда “Откритие на конкурса”. Втората награда отиде при Лора Маринова, а Трета награда си поделиха Анжела Тодорова и Георги Василев. Те получиха своите награди от Надя Захариева, програмен директор “Изкуства и култура” във Фондация “Америка за България”.
В група IV, обединяваща най-големите участници до 24 години, наградите връчи певицата Йоанна Драгнева, която е общински съветник в Столичен общински съвет (СОС).