Митрополит Николай ще пристигне в петък вечерта в Пазарджик, за да отслужи четвърта статия от Акатиста на Света Богородица, съобщи отец Стефан Йорданов от Архирейското наместничество. В 18 ч. ще започне службата, а преди това миряните ще посрещнат чудодейната икона „Златната ябълка“. Миналия петък службата по предишната статия от Акатиста е била  в Ракитово, където хората също са се поклонили на светинята в храма „Света Неделя“.

Не случайно Църквата е определила по време на Великия пост да се прочита акатиста на Пресвета Богородица, в чест на Нейното преславно явяване във Влахернската църква. Призова да се обърнем с благодарност към нашата Покровителка за Нейно велико милосърдие, явено над християнския род, и усърдно Я молим винаги милостиво да закриля нас, които се нуждаем от Нейното застъпничество, каза отец Стефан.

На службата в Ракитово са били кметът Костадин Холянов, Знеполският епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит, Негово Високопреподобие архимандрит Яков – Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, прот. Стефан Йорданов и свещ. Боян Кочев – секретари на Пазарджишка духовна околия, свещ. Стоил Лазаров – предстоятетел на храма, свещеници от гр. Пловдив и от Пазарджишка духовна околия.