26 000 българи са заявили, че искат да ползват 5-процентната отстъпка от данъка върху доходите при подаване на данъчните си декларации по електронен път, съобщиха от НАП. До края на март физическите лица, които подават своите декларации по електронен път, имаха възможност да отбележат, че ще ползват и отстъпка от 5% от данъка за довнасяне. Допълнително условие за ползването й е гражданите да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 3 май 2016 г.

Плащането на задължението към хазната може да стане във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета. Други варианти за плащане са с пощенски запис или чрез интернет. За улеснение на клиентите на НАП, в много офиси на Агенцията има разкрити и банкови гишета. Плащането на данъка може да стане и в последния ден, стига парите да постъпят по сметката на НАП на следващия работен ден.

Срокът за подаване на данъчните декларации за облагане на доходите за 2015 г. изтича на 3 май 2016 г. (30 април е в събота, а 2 май е почивен ден – Великден). До този момент в цялата страна са подадени 196 000 декларации, като 38% от тях са изпратени по електронен път. Информация за деклариране и плащане на данъци и осигурителни вноски граждани и фирми могат да получат в работно време на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор.