Над сто лекари от Пазарджик и областта взеха участие в националния протест на медиците, който се проведе преди час в столицата, съобщи зам.председателят на Регионалната колегия на Български лекарски съюз д-р Васил Попов. Медиците се събраха на площад „Атанас Буров” в София.

Митингът бе организиран от Български лекарски съюз и протече под надслов „Истинска реформа за истинска медицина”. В протеста се включиха представители на различни лечебни заведения от цялата страна. Лекарите носят плакати – „Бюрокрацията не лекува” ,„След протест утре стачка”. Не сме взимали решение за оставката на здравния министър, въпреки скандиранията по време на митинга, каза д-р Попов.

По думите му, исканията на лекарите са най-точно изразени в становището, във връзка с решението на Надзорния съвет на Касата. Искаме да си остане силата на закона, да не се заобикаля, да се спази параграф 44 от Закона за здравното осигуряване, обясни д-р Попов. По думите му, проектът за решение на НС на НЗОК незабавно да бъде оттеглен и да продължи действието на Национален рамков договор (НРД 2015) и възстановяване на действащите към него наредби, до приемането на нов НРД.