Служители на ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група за наркоразпространение. Операция е проведена под надзора на Специализираната прокуратура и в координация с експерти на ДЕА. Вчера на територията на София и Кърджали е проведена специализирана полицейска операция за противодействие на наркоразпространението. В акцията са участвали служители на ГД “Борба с организираната престъпност“ и американската партньорска служба за борба с наркотиците ДЕА. Тя е реализирана под надзора на Специализираната прокуратура.

В хода на операцията е неутрализирана организирана престъпна група за разпространение и трафик на наркотични вещества в страната и чужбина. Задържани са петима – ръководителят на групата – С.С./39 г./ от Кърджали и четирима членове –  К.Г./38 г./, С.С./41 г./, И.С./41 г./, Н.С./46 г./, всички от София. Групата е била наблюдавана от начало на годината.
В резултат на проведените  процесуално-следствени действия са проверени над 20 адреса на заловените и ползваните от тях автомобили. Иззети са 1 кг кокаин, незаконно притежаван боен пистолет „Люгер“ с 12 боеприпаса за него, множество мобилни телефони и SIM карти, голяма сума пари и други вещи и предмети. По съдебна оценка стойността на кокаина е около 80 000 лева, но по цени „на дребно“ би достигнал над 400 000 лева.
По случая е образувано досъдебно производство. Петимата са привлечени в качеството на обвиняеми и с прокурорско постановление са задържани за 72 часа.  Предстои искане за постоянното им задържане.
Работата по цялостното му документиране продължава под ръководството на Специализираната прокуратура.

07160407_BOP_Cocaine_SF_2 07160407_BOP_Cocaine_SF_3 07160407_BOP_Cocaine_SF_4

07160407_BOP_Cocaine_SF_5