Странни книжки се разпространяват в скандалната джамия „Абу Бекир” в Пазарджик. Част от тях са на турски и носят знака на Дианета – турската държавна институция, отговаряща за ислямското вероизповедание. Друго помагало – на български, носи следното заглавие: „Свинското месо през призмата на религията и медицината”


Според Карлос Контрера от ВМРО теологическите и философските спорове са едно, но в конкретната ситуация става въпрос за пропаганда – за това кой и какви идеи разпространява у нас.  Така той коментира разпространените детски книжки на турски от Дианета – турската висша духовна институция.

„Въпросът е кой може да тълкува и да пропагандира исляма”, заяви той и добави, че имамите имат достъп до масите от хора и на практика могат да проповядват каквото си искат. По отношение на разделението между хората на такива, които консумират месо и такива, които го смятат за нечисто, Контрера заяви: „Целта е ясна, да се създават много ясни граници, различия между хората”. „В никакъв случай, когато се отнася за образование на деца, мюфтийството не трябва да се произнася по тези въпроси”, смята представителят на ВМРО.

Другият гост в студиото Али Хайредин, бивш районен мюфтия на София призна, че има две съпруги. С едната е женен законно, с другата няма сключен брак. Заедно с нея двамата правили сайтове, в които разпространявали идеите си, заради които му била наложена глобата. Сайтовете вече са закрити. „Наричам я съпруга, някои могат да я нарекат любовница”, посочи той.

Според Хайредин, в книжките са засегнати философски въпроси и не може да става дума за пропаганда. Карлос Контрера от ВМРО, обаче, не се съгласи. „Говорим за пропаганда, а не за негативно тълкувание на религията”, каза той.


В книжката се коментира въпросът „Свине ли са хората, които ядат свинско” и се изказват мнения, че хората, консумиращи такова месо, придобиват качествата на животното – стават мързеливи, безразлични и губят ревността си към жените. В изкривен контекст се ползва и изразът „Човек е това, което яде”.