Над седемдесет души от Пазарджик и региона се включиха в националния протест и поискаха отмяна на лобисткия закон, убиващ производството на българска домашна ракия, разказа координаторът за Пазарджик и общински съветник Благо Петров. Това е нагъл опит да се съсипе една българска традиция, в полза на спиртните монополисти, каза още Петров. Депутатите от Национален фронт за спасение на България внесоха проект за отмяна на този позорен закон, но управляващите от ГЕРБ спират разглеждането му в Парламента. Протестиращите поискаха да се върне старият ред за варене на домашна ракия – намален акциз за първите до 30 литра ракия годишно за лична консумация от казани с вместимост до 1000 литра, както и ракиджийниците да работят целогодишно. Някои имаха алтернативна идея – казаните да се облагат с патентен данък.

Според участниците в протеста законът е направен в услуга на „Пещерска гроздова“ и останалите монополисти, за да бъдат заставени хората да купуват предимно техните ракии. Десетки недоволни собственици и служители на ракиджийници излязоха на протеста пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ в София заради нови правила за варенето на ракия. Недоволните организираха и шествие до Министерския съвет. Те носеха плакати с надписи: „Слънце грее, дъжд вали, домашна ракия пак ще се вари“ и „Не убивайте дребния бизнес“.

 Според промени в Закона за акцизите и данъчните складове ракия ще може да се вари само шест месеца в годината, а казаните трябва да са с вместимост най-много 500 литра. Мотивите на депутатите са да не се губят приходи от акцизи заради незаконна дестилация, както и да не се произвежда ракия от продукти с неясен произход.