С решение на Градския народен съвет през 1980 г. Георги Иванов е обявен за почетен гражданин на Пазарджик.

На 10 април 1979 г. в 20 часа и 34 минути московско време в Съветския съюз (Русия) беше изстрелян космически кораб „Союз -33″. Космическият кораб се пилотира от международен екипаж: командир на кораба – два пъти героя на СССР Николай Рукавишников и космонавт-изследовател, гражданин на Народна република България Гeорги Иванов“ / Из съобщението на ТАСС/.

В същия момент Българската телеграфна агенция предава дългоочакваната новина – българин в Космоса. 

Официалното съобщение под заглавие „В полет – Союз-33“, е кратко: „Москва, 10 април (ТАСС-БТА). На 10 април в 20,34 часа московско време от космодрума в Байконур е изстрелян космическият кораб „Союз-33“ за извършване на съвместни изследвания и експерименти по програмата „Интеркосмос“, пилотиран от международен екипаж в състав: летецът космонавт на СССР Николай Рукавишников и българският космонавт изследовател майор Георги Иванов“. 

Минути след съобщението на информационните агенции за полета на „Союз-33“ с първия български космонавт над 100 многоцветни ракети ознаменуват събитието в родния му град Ловеч над старинната крепост „Хисаря“.

Въпреки късния час стотици граждани на Ловеч изпълват улиците на квартал „Вароша“.

В къщата на Георги Иванов на ул. „Хисарска“ №4 се е събрал едва ли не целият град. Там са родителите му Анастасия и Иван Иванови, сестра му Малина, племенниците Владимир и Илиана, целият му род. В цялата страна са организирани митинги, на които е изразена радостта от полета на първия българин в Космоса. Създават се песни, отразяващи чувството на национална гордост и радост, че „сред космическите герои има и българин“.

Ансамбълът за песни и танци на Българската народна армия изпълнява песента „Здравей, космонавт“ по текст на Иван Карадачки. „Космически братя“ е заглавието на документалния филм на студията на Българската народна армия на оператора Димитър Бебeнов и режисьора Мирчо Манолов. Сценаристи на лентата, която разказва за подготовката на полета, са велинградчаните полк. Георги Златинов и Георги Аврамов.

„Българийо, тържествувай със своята космическа слава“ – започва най-новата дългосвиреща плоча на Завода за грамофонни плочи и касети „Балкантон“, създадена в нощта след изстрелването на космическия кораб. Студията за научно-популярни и документални филми излъчва филма „Българският принос в развитието на Космоса“ на режисьора Константин Обрешков, посветен на развитието на космическите изследвания в България и на българската апаратура, летяла в Космоса.

На 11 април 1979 г. в София е открита изложба „Космосът започва от Земята“, организирана от БТА, ТАСС, Общонародния комитет за българо-съветска дружба и Дома на съветската наука и култура в София. Тя включва около 150 фототабла за подготовката на двамата космонавти в Центъра за подготовка на космонавти „Юрий Гагарин“. България, която към момента на полета има развита солидна космическа наука,

става шестата страна, изпратила човек в Космоса, след СССР, САЩ, Чехословакия, Полша и ГДР. 

За полета на Георги Иванов е разработена впечатляваща космическа програма. Тя предвижда след скачването на кораба „Союз – 33“ с орбиталния комплекс „Салют – 6“ – „Союз – 32“ да бъдат извършени съвместни изследвания и експерименти по програмата „Интеркосмос“ с космонавтите Владимир Ляхов и Валерий Рюмин, които работят в околоземна орбита от 25 февруари 1979 г.

Космонавтите трябва да изпълнят много широка научна програма, която включва 28 експеримента (три от които с уникално значение) и изследвания в четири области на науката: физика на Космоса, дистанционно сондиране на Земята от Космоса, космическа биология и медицина и микрогравитационни технологии.

 Кой е той?

10георги

Георги Иванов е роден в Ловеч на 2 юли 1940 г. в семейството на Анастасия Какалова и Иван Иванов Какалов (електротехник). Фамилното му име по рождение е Какалов. Като ученик се занимава с парашутизъм. Завършва Средно смесено училище „Тодор Кирков“ Ловеч (1958).

Постъпва в Българската армия през 1958 г. Завършва училището за летци в Долна митрополия (1964) със специалност инженер-летец и квалификация пилот I клас. Служи в БНА като пилот, старши пилот, командир на звено и командир на ескадрила. Защитава дисертация и получава научна степен кандидат на физическите науки (1984). Негов научен ръководител е Димитър Мишев.

На 1 март 1978 г. e избран за космонавт във втората група от програмата ИнтеркосмосОбучава се в Център за подготовка на космонавти „Ю.Гагарин“. На днешната дата през 1979 г. е изстрелян в орбита около Земята с кораба „Съюз – 33“.

Поради техническа неизправност корабът не успява да се скачи с орбиталната станция „Салют – 6“: сближаването на кораба и орбиталната станция протича с по-висока от разчетената скорост, поради което системата за управление включва коригиране на скоростта. По време на корекцията прогаря едната страна на горивната камера на основния двигател. Скачването се оказва невъзможно. Николай Рукавишников получава припадък. През целия драматичен полет пулсът на Георги Иванов остава нормален и не се променя. Корабът приземява Георги Иванов. Когато се приземяват, те се намират на 320 км югоизточно от Джезказган, след 31 пълни обиколки около Земята.

Анализирайки този сложен и извънреден полет, държавната комисия на СССР стига до извода, че той е дал много важни данни за по-нататъшно развитие на космическите полети. В Космоса прекарват 1 ден, 23 часа и 1 минути.

Спускаемият апарат на „Союз – 33“ се съхранява в Музея на авиобаза „Крумово“, край Пловдив.

* На снимката на корицата – Георги Иванов посещава Брацигово през 80 -те години на миналия век. Посрещнат е от целия град и всички вървят след него, докато той разглежда градските забележителности.