Инициативата за изграждането на паметен знак на военните кореспонденти, художници и фотографи отразявали военните действия по време на Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни, беше представена от областния управител Трендафил Величков пред членове на управителния съвет на СБЖ, които днес посетиха Пазарджик.

Идейното предложение е от 2015г. и е по повод 120 години на организираното журналистическо движение в България, подкрепено е от Министерство на отбраната, Областна комисия военни паметници, журналисти, културни дейци и военно-родолюбиви организации от Пазарджик и Пловдив. Областният управител Трендафил Величков, който е и член на СБЖ ще изпрати до ръководството на националната организация официално предложение за включването на СБЖ в патриотичната инициатива в Пазарджик.

На последното заседание на Областна комисия „Военни паметници” беше сформирана и работна група, която ще изготви и представи идеен проект на паметния знак. В нея са включени директорите на РИМ Пазарджик, ХГ „Станислав Доспевски”, представители на: областната и общинската администрации, на Военно окръжие Пазарджик, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.