Под това мото започна поредицата от срещи с известни личности, свързани с нашия град Пазарджик, които организира Регионална библиотека ”Никола Фурнаджиев”. „Лицата” на месец април бяха поетите Иван Върбанов и Йорданка Марина, чиито почитатели се събраха в залата на културната институция в понеделник вечер.

Под звуците на китара и с неподправения глас на актьора Александър Пасков гостите се потопиха в света на поезията – любовна лирика, като бяха изпълнени стихове от книгите „Когато дойдеш”, „Лирично пиянство” и най-новата ”Синя любов” на Иван Върбанов, а от Йорданка Марина актьорът Сашо Пасков прочете стихотворения от книгите „Обич от болка” и ”Галактика”. Авторите не пропуснаха да прочетат и хумористични стихове от своето творчество.

Идеята е да се виждаме ”очи в очи” с видни наши общественици и творци и нека тези приятелски разговори бъдат по-чести, сподели водещият на „Лицата на Пазарджик” Милен Спасов. Той определи поетът като медиатор между земното и небесното, защото поетът е този, който знае езика на птиците, на вятъра, на месечината, а поезията е „опит, усилие, стремеж словото да се превърне в музика”.

Когато имаш някаква емоция и няма с кого да я споделиш – на помощ идва белия лист, където я изливаш, обясни желанието си да твори поетесата Йорданка  Марина. „Иван е по-мек и закачлив, докато Йорданка е по-остра и публицистична на моменти, но и между двамата има нещо общо”, включи се в разговора и писателят Георги К.Спасов. Той пожела също ”по-често да се събираме на такива срещи”.

Кои са те ?

 Иван Върбанов

 ???????????????????????????????

Иван Върбанов е роден през 1958 г. в Пазарджик. Завършил е българска филология в ПУ „Паисий Хилендарски“. Пише още от ученик. Негови журналистически материали и литературни творби са печатани в различни вестници и списания. Автор е на три стихосбирки. Негови стихове са превеждани на гръцки и италиански език. През 2011 г. печели първа награда в раздел „Хумор“ на националния литературен конкурс „Милош Зяпков“ – град Ракитово.

Йорданка Марина

??????????????????????????????? 

Родена на 7.05.1954 г. в гр.Съединение. Завършва ВХТИ “Д-р Ас.Златарев” – Бургас. Живее и работи в Пазарджик. Йорданка Марина е авторка на още един хумористичен сборник – „Усмивки сред бодлите“ /1995 г./ и на четири стихосбирки: „Галактика“ /1993 г./, „Обич от болка“ /2000 г./, „Право на щастие“ /2004 г./ и „Храм от надежди“ /2009 г./.