Машиностроителна фирма „РАИС“ ООД ще направи първа копка и на новата си производствена сграда в Пазарджик. Тя ще е на площ от 3600 кв.м., като за разрастването на производството си компанията планира да наеме до края на годината 100 работници в Пазарджик за новата производствена база. Събитието е насрочено за 11:30 часа, в петък, в местността Мараша – на отклонението от Мирянско шосе, водещо до пътя за Пловдив. На осми април фирмата откри и нова производствена база в Хърватия.

То се намира в град Крапина – административен център на Краписко-загорска област (Крапинско-загорската жупания).
РАИС ХЪРВАТИЯВ индустриалния район на Крапина в модерна сграда РАИС оборудва оборудва шоурум на площ от 800 кв.м., където всеки клиент може на място да види как работят последните модели машини на компанията.
На официалното откриване днес присъстваха областният управител Жейко Колар, заместник-областният управител Анджейко Ферек-Ямбрек, кметът на Крапина Зоран Грегурович заедно със заместниците си Бранко Варягич и Драгутин Козина, представители на партньорски фирми на РАИС от Хърватия и Словения- OMCO Croatia, BDF Service, SAK Varjačić, Dundo Promet, DUNI d.o.o., ITAS prvomajska, Siemens d.d., K&S d.o.o., Fanuc Adria, Kuna-Metal и др.
На откриването на представителството на РАИС в Хърватия управителят на компанията инж. Нишан Бъздигян пожела на екипа в Крапина много успехи и да отстояват името и доверието, което компанията е заслужила сред своите партньори.
Обученият екип в Хърватия ще обслужва и клиентите на компанията в Словения и Австрия. Хърватският екип на РАИС е подготвен да оказва  техническа помощ и да извършва сервизна дейност.
ФИРМАТА
Дружеството е създадено през 1994 година в Пазарджик, предприятието започва дейността си с рециклиране на български CNC машини. Постепенно дейността му се насочва към производството на нови металорежещи машини, като компанията е единственият в страната производител на вертикални обработващи центри с типоразмери от 300 до 800 мм (размери на масата от 400 на 300 мм до 1600 на 800 мм; обороти на шпиндела от 8000 до 15000). „РАИС“ ООД произвежда стругове с ЦПУ с максимален обработваем диаметър 200, 250, 500 и 700 мм, а също и резервни части за кари.