Ще си плащаме глобите и ще си носим бурките, заявиха категорично циганките от кв. „Изток“, които днес присъстват или се намират около сградата на Съда в Пазарджик, заради поредното дело срещу разпространението на радикален ислям, което се гледа днес. Според освободената срещу подписка обвиняема Александрина Ангелова, носенето на бурка било повелено от Корана, но всяка жена сама преценявала дали да носи пълното покривало или не. Лично тя предпочитала да носи само забрадка, която не закрива лицето ѝ.

Според д-р Галина Евстатиева обаче, бурката е атрибут на най-радикалните течения в исляма. Дори има случаи, когато жената е изцяло забулена, а се вижда само едното ѝ око, за да може да вижда пътя, по който се движи.

Религиозните покривала ползвани от последователките на Мохамед са три вида, според това каква част от тялото на жената покриват. Хиджаб, никаб и фередже, което е равносилно на бурка. Дългата дреха, която покрива цялото тяло се нарича джилааба.

В днешния ден на процеса съдът ще продължи да изслушва свидетелите по делото, като до сега са дали показанията си 16 души. Над 60 обаче са призованите. Делото ще продължи до петък включително. Все още съдия Кристина Пунтева не се е произнесла по въпроса за исканата от обвиняемите промяна на мярката за неотклонение на подсъдимите. Припомняме, че двама от 14 – Александрина Ангелова и Стефан Александров са освободени срещу „подписка“, тъй като съдът счете, че няма основание те да се укрият. Ангелова е студентка и не работи, а Александров страда от тежко онкологично заболяване.