„Затварянето на досегашния балкански маршрут на миграцията ще отклони бежанките потоци през България и Албания“, заяви Илияна Йотова по време на дебат в пленарна зала на Европейския парламент за цялостен подход към миграцията.

Според нея Европа продължава да прави политика „на парче“ за разрешаване на бежанската криза. „Не може да има успешна миграционна политика само за една външна граница или само с една споразумение, в случая – сключеното с Турция“, подчерта Илияна Йотова.

Тя остро разкритикува подписаното споразумение ЕС – Турция, което вече започва да буксува и да създава повече проблеми, отколкото конкретни резултати. Йотова коментира и представените миналата седмица идеи на Европейската комисия за промяна на Дъблинския регламент. Реформата първоначално предвиждаше отмяна на текста, който задължава  бежанците да получават убежище в първата страна от ЕС, в която са пристигнали. Именно този текст доведе до големи натрупвания на мигранти в страните от външните граници и създава потенциални рискове за тези страни, включително и за България. Илияна Йотова нарече предлаганите промени „козметични корекции“. Българският евродепутат за пореден път постави въпроса защо новата агенция за охрана на сухопътните и морски външни граници ще пази само Шенгенска Европа, но не и България, Румъния и Хърватия.

„Вече няколко години се опитваме да лекуваме последствията, но нищо не направихме, за да ликвидираме причините за безпрецедентната криза“ – подчерта Йотова, която е зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент.

Ресорният комисар Димитрис Аврамопулос призна по време на дебата с евродепутатите, че „е ясно, че системата за убежища такава, каквато съществува днес, не функционира добре“. Според него, Европа трябва да адаптира своята миграционна политика, за да предостави законни и безопасни пътища към ЕС на онези, които имат нужда от защита. Аврамопулос подчерта в своя отговор, че „не търсим козметична промяна при реформата. Искаме амбициозна и качествена промяна на Дъблинския регламент, която ще доведе до справедливост за всички“. Еврокомисарят призна, че сътрудничеството с Турция не е лесно, но въпреки това има постигнати резултати.

В понеделник се състоя първата дискусия в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП за новата агенция за охрана на сухопътните и морски външни граници на ЕС. Остават открити въпросите, свързани с суверенитета на държавните граници и критериите за намесата на новата агенция в случаите на миграционен натиск. Г-жа Йотова инициира промяна в предложения от ЕК регламент, предвиждащ включването на нешенгенските държави – България, Румъния и Хърватия – в обхвата на агенцията за гранична и брегова охрана. Според нея, ако текстът остане в сегашния си вид, ще се създават условия за превръщането на гранични нешенгенски държави от ЕС в буферна зона и огромен бежански лагер.