„Щом ромките имат пари да си плащат глобите за бурки, тогава общината да им спре помощите“, това е най-често срещаният коментар в социалните мрежи, по повод на твърденията на изповядващи радикален ислям жени, че въпреки предстоящата наредба за забрана, ще продължат да си носят покривалата.

„Щом имат пари за глоби значи ще могат да плащат и данъци, ток и вода, социалния министър да се сезира и да отрежат социалните помощи за жените с бурките“ – конкретизира адресата Николай Перничев от Пазарджик.

„Преди години, ако си спомняте бяха просто цигани, после част от тях започнаха да се турчеят, макар че не знаят турски език…….сега пък станаха мюсюлмани с……..бурки. Поддръжници на исляма! Кой знае, ако им платят по – добре може и будисти да станат!?“ – пише Диана Атанасова.

„Ето още един довод, за това, че им се плаща. Как иначе ще могат да си платят глобите, като две трети от тях не работят нищо или твърдят, че са безработни?“ – смятат други потребители на фейсбук.

В самия ромски квартал „Изток“ хората са разделени на две, половината защитават „пингвините“, както им казват останалите, които не щат и да чуят за фереджета, и бурки.

„Проблемът на вас българите ви е, че не направихте в махалата християнски храм, а пуснахте да правят джамия“, опитва се да обясни ситуацията възрастна циганка, която има магазин за дрехи. Около нея са се събрали още десетина жени, които са забрадени, но с шарени кърпи.

Освен да дискутират религиозното напрежение, те са заети и с люпене на семки. Собственичката на магазина казва още, че е хистиянка, обаче в махалата те остават все по-малко. За разлика от месчидите, които на практика са и в частни домове.

„Това джамия, още кметът Колчаков го обеща“ – допълва историческата действителност брадат мъж, който се спира, за да разбере какво става. „Всичко си е законно“ – добавя важно и не вярва някой да дойде да събаря стените на постройките към „Абу Бекир“.

Разискванията по темата „Има или няма радикален ислям и трябва ли жените да са закрити от глава до пети?“ се прекратяват и се започва обединяващо мрънкане за липса на канализация, асвалт по пътя, както и работа, която да изхрава жителите на квартала.

Предисторията – ТУК