Винтидж мебелите добиват все по-голяма популярност. Все по-честа практика е да се търсят стари мебели в антиквариатите. Стилът „Рустик“ обаче е изключително модерен и за да се сдобиете с такива мебели ще трябва да се бръкнете доста на дълбоко. С малко усърдие и подход в тази статия ще ви покажем как можете и сами да състарите изкуствено старите бюфети и скринове. Да ги направите да изглеждат леко износени и със следи от времето.

rustic-03

Така, освен че ще им вдъхнете нов живот, ще внесете новост в дома си.  За да поставите такива шкафове, гардероби и маси, които разказват история и привнасят допълнителен чар, трябва да съобразите цялостната концепция на обзавеждането.

Иначе рискувате винтидж мебелите ви да стоят като кръпка в интериора. 

За да постигнете Рустик ефектите сами у дома си ще ви трябва основно свободно време, доза сръчност и не особено скъпи материали.

На първо време, ако ще работите върху лакирани мебели – трябва старателно да премахнете лака от повърхността им.

За да изглеждат шкафовете, скриновете, масите и столовете ви протрити и износени от времето е необходимо да боядисате краищата и ъглите на мебелите с тъмна боя за дърво. След като изсъхне потъркайте на определени места мебелите със свещ. Така, когато нанасяте следващия слой боя, тя няма да има покритие на местата, които сте натъркали с восък.  След това изберете винтидж цвят, който е подходящ и ще се впише добре с интериора ви.

Боядисайте цялата мебел примерно в бяло, бледо зелено или жълто. 

След като изсъхне добре и вторият цвят боя, с помощта на шкурка 150-200 настържете местата, които натъркахте със свещ, както и на други места по желание.

Можете да обработите и с фина дърводелска пила или тефлонова гъба докато не се покаже по-тъмната боя отдолу. За по-груби драскотини и вдлъбнатини използвайте телена четка, както и може да очукате на места с някой тежък метален предмет. Накрая, ако прецените може да лакирате с матов лак.

rustic-05 (1)