Ромите в Пазарджик започнаха да носят бурки по финансови причини. Плащаха  по 120 лева на месец на жените, за да ги носят. Това заяви Главният прокурор Сотир Цацаров в Пловдив, съобщи trafficnews.bg. Той пристигна под тепетата, за да изслуша отчета на Апелативна прокуратура – Пловдив.

„От една страна всички граждани имат право на религиозна свобода. От друга страна религията е територия, в която държавата не бива да навлиза, стига външните прояви да не излизат от очертаните граници. Поставянето на всякакви религиозни символи, които демонстрират религиозна принадлежност и в същото време не дават възможност човекът с тази одежда да бъде идентифициран, е достатъчен повод да бъдат наложени съответни ограничения и забрани. Да, те могат да бъдат носени в молитвени домове.  Но не и в училищата“ коментира Цацаров.

Според него носенето на бурки няма нищо общо с традиционния ислям в България. „Причините, по които започна носенето на бурки в Пазарджик бяха финансови. Жените получаваха ежемесечно заплащане да  носят такова облекло. Първоначално сумите бяха по 120 лева на месец. Но сега положението е друго. Сега се финансира самият молитвен дом. В закона за вероизповеданията молитвените домове на всички вероизповедания трябва да съответстват на ЗУТ. И тук може да се зададе въпроса до колко е законен този храм? Не мога да си обясня и срамежливото мълчание на главно мюфтийство по въпроса? заяви Главният прокурор.

Когато прокуратурата и ДАНС влязо за първи път в ромската махала в Пазарджик един известен народен продставител заяви че ДАНС е най- голямата спяща клетка в страната , а ние си правим ПР.След инцидента в Бъргас с прострелян емигрант, същият всезнаещ парламентарист рано рано каза, че това е убийства. Искам да знам какво ще каже , когато излязат резултатите от разследването. Личното ми мнение е , че след като ние с вас се движем по начин , по който можем да бъдем идентифициране, трябва всички да го правят. А всеки може да изповядва какво религия иска, заяви Цацаров визирайки обвиненията, отправени от него от Атанас Атанасов.

Припомняме и това, че в началото на месеца при посещението си в Пазарджик именно Сотир Цацаров постави въпроса относно това, доколко е правилно да се носят религиозни одежди на публични места.

Ето какво се случи тогава – ТУК