Ансамбълът за народни песни и танци „Пазарджик“ взе участие в едночасовото предаване по БНТ „Иде нашенската музика“. С изпълнението на тракийски песни и танци от нашия край, певците и танцьорите демонстрираха своя репертоар и високия си професионализъм. Сега се готвим за 55 годишнината на ансамбъла, която ще отпразнуваме догодина и готвим подобаваща програма за този юбилей, каза главният художествен ръководител Атанас Чолаков. Имаме богат репертоар, за да се представим достойно. Радвам се, че работя с млади и амбициозни хора влюбени в работата си. – каза още Чолаков.

Събирането на танци от миналото, тяхното съхраняване и запазване е част от работата на хореографите и изпълнителите на „Пазарджик“. Ръководството на ансамбъла е посетило Пещера, Ракитово, Костандово и Дорково, за да изучи тънкостите на стар армански народен танц, който бе демонстриран в студиото на Националната телевизия.

В случай, че не сте успели да гледате новите танци и чуете новите песни на „Пазарджик“, направете го сега – ТУК

Главен художествен ръководител на ансамбъла е Атанас Чолаков, художествени ръководители: хореограф – Иван Кочев, диригент на хора – Иванка Паунова, диригент на оркестъра – Цанко Ненков. Ансамбълът е наследник и продължител на уникалните фолклорни традиции. Ансамбъл „Пазарджик“ е средище за съхраняване и популяризиране на огромното песенно – танцовото съкровище на пазарджишкия край.

На ансамбъл „Пазарджик“ се падна честта и той успешно се справя с това предизвикателство и до днес – творчески да развива и обогатява организираните в региона събития и чествания. Някога, преди много години радетелите на българския фолклор положиха началото – да няма празник, на който да не се пее, свири и играе, защото единствено във вечно живите произведения на народното творчество се разкрива и запазва синтезираната в слово и ритъм духовна същност на нашия народ.