Тази сряда, в 18 часа, в централната сграда на Художествена галерия „Станислав Доспевски“ ще бъде открита изложба живопис и графика „АПРИЛ 1876“. В нея ще бъдат експонирани творби от фонда на галерията в Пазарджик. Изложбата е начин да си спомним и да се преклоним пред подвига на онези, които не се уплашиха за живота си и през 1876 г. накараха Европа да заговори за България.

С експозицията градът ни се включва в поредицата от знаменателни събития, с които ще почетем 140 годишншна от избухването на Априлското въстание в IV -ти Революционен окръг. Припомняме, че в сградата на Регионалния исторически музей в момента може да се види и изложба „Светини“, в която са събрани и представени емблеметични вещи на участници във въстанието от цялата област.

Експозицията „АПРИЛ 1876“ вади на показ художествени произведения, част от голямата колекция, която галерията притежава, денят не е избран случайно:

„… Тодор Каблешков вдига въстанието на 20.04.1876 г. Конакът е превзет. До Панагюрище е изпратено „Кървавото писмо”. Бенковски и Волов незабавно обявяват въстанието. Населението се събира на площада, където се освещава знамето, ушито от Райна Попгеоргиева. Бенковски сформира известната „Хвърковата чета”. Въстават селата в Средногорието и Родопите: Перущица, Батак, Брацигово и др.“