18песнопойче

Детски народен хор „Песнопойче“ към читалище „Христо Ботев“, с диригент Георги Иванов ще изпълни своя пролетен концерт утре, от 18.00 ч. в зала „Маестро Г. Атанасов“ – Пазарджик. Символичният вход от 2 лв. ще послужи на хора, за да събере средства за носии и други пособия, от които се нуждае, за да продължи своето съществуване.

Детски народен хор „Песнопойче” е създаден на 01.10.2009г. В детския хор участват 52 деца, момичета и момчета на възраст между 4 и 17 години. Изпълнителите са разделени в две групи – концертна и подготвителна.

Диригент на Детски народен хор „Песнопойче” е Георги Иванов – възпитаник на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, в специалностите Етномузикознание, Дирижиране и Музикална педагогика.

Репертоарът обхваща всички музикално-фолклорни диалекти на България, като превес заемат песните от Пазарджишкия край. Изпълняват се автентични български фолклорни песни и хорови обработки на български композитори, сред които: Филип Кутев, Кирил Стефанов, Стефан Кънев, Цветанка Варимезова, Стефан Драгостинов, Стефан Мутафчиев и др.