От 10.30 часа в петък, в Пленарна зала на община Пазарджик ще се състои обществено обсъждане на проекта за промяна на Наредбата за обществения ред, което се предлага от групата на Благо Солов в Общинския съвет. От днес пък предложението ще бъде дискутирано в комисиите на ОбС. Това бе оповестено днес по време на пресконференция на председателят на групата съветници от  НФСБ – Благо Петров.

Според него с внасянето на този проект, групата му изпълнява свое предизборно обещание. Той припомни и това, че голяма част от обвинените в разпространение на радикален ислям днес, са били обвиняеми и по делото „Халифат“, което стартира през 2003 г. Липсата на адекватна реакция от страна на управляващите води до неуправляеми прояви, каза Петров. Ето защо сега ние настояваме да бъдат взети много по-сктроги от предложените от кмета Тодор Попов мерки за носенето на религиозни одежди, които крият самоличността на човека под тях.

Според Благо Петров в проекта на НФСБ са включени по – крути мерки за преустановяването на носенето на бурки, при това не само в държавни и общински учредения, но и на публични и обществени места. Проектът предвижда и глоби за тези, които допускат в заведението или магазина си забулени ромки, те няма да могат да се движат облечени така дори и по улицата, както и в парка, тъй като това са обществени места. Подкрепа за проекта на НФСБ засега са обещали съветниците на АБВ, тя ще бъде търсена и от страна на „Атака“.

По комисии ще бъде дискутиран и проектът внесен от кмета Тодор Попов. В крайна сметка на 28 април ще стане ясно и каква точно ще бъде промяната в Наредбата за обществения ред.