Ана Гройс, PZdnes.com

Юндола е дестинация добре позната на пазарджиклии. Китното селце, част от Велинградска община, се намира на хвърлей разстояние от областния център. За по-малко от час време, по живописното дефиле Белово-Юндола, ще се озовете на мястото, което се явява раздел между Родопите и Рила. А отправите ли поглед напред към Банско и Разлог, пред вас ще се открият прекрасните зъбери на Пирин планина. Тук времето сякаш е спряло.

 

 

Природата все още е останала девствена, въпреки инвазията на човека. Окото ти се пълни от живописни гледки, сравними с Швейцарските Алпи. Коне сноват на воля из китните поляни, стада крави и овце пасат от тучните ливади. Млякото, което дават след обилната паша с билки е истински био, първокласен, природен продукт. Не случайно пазарчето, обособено в центъра на селото от години се радва на голяма популярност.

Местните жени произвеждат краве и овче кисело мляко, висококачествено овче и краве, прясно сирене, истински био кашкавал – без грам консерванти и изкуствени оцветители. Жените с охота бързат да ви отрежат парченце от продукцията, за да можете да дегустирате и да изберете био продукта, който най-много ви е харесал. Ще ви подканят да си купите още истинско краве масло, юндолски боб и картофи,  неповторими на вкус. Леля Вайде и другите местни, млади и по-възрастни жени са се постарали и са направили прекрасни сладка от горски ягоди, от узрели, ароматни боровинки, от горски малини или къпини. Можете да си изберете сладко от зелени орехчета или бурканче рачел, или мариновани гъби. През лятото се предлагат и пресни гъби, както и сушени манатарки.

Просто фантазия! А за меда – от него има цяла палитра, от горски пчелен букет, през боров, манов,  акация, с ядки, без ядки, с мента, с медна пита вътре в буркана. Вообще, постарали са се продукцията, която предлагат да има добър естетичен вид. Всички артикули те притеглят само като ги гледаш, да не говорим за факта, че са произведени сред природата на 1400 метра надморска височина. Безценно! Така че ако сте почитатели на истинската храна, можете да я намерите не само в популярните био магазини.

При желание от ваша страна, за по-малко от час можете да се озовете извън лудницата на града и да избягате сред природата, където да се снабдите с първокласни природни продукти. А по време на разходката си до Юндола, задължително се отбийте да изпиете по едно ароматно кафе или да хапнете вкусен обяд в базата на Лесотехническия университет. Кокетната вила се намира току на гърба на пазарчето в центъра на селото, където ще ви нагостят богато и вкусно. Обслужването е изключително любезно, а докато небцето ви се наслаждава на вкусната храна, душата ви ще се зареди от незабравимата гледка, разкриваща се от терасата на ресторанта.