Празник на професиите се състоя днес по повод Деня на земята в Професионалната гимназия по химични и хранителни технологии. Родители, ученици и преподаватели се насладиха на почти едночасовото шоу, в което възпитаниците на школото показаха нагледно предимствата на изучаваните от тях специалности.

 

Обучение по „Контрол на качеството и безопасност на храни, и напитки“, „Организация на туризма и свободното време“, „Производство на алкохолни и безалкохолни напитки“, „Технология на фармацевтични и парфюмерийно – козметични продукти“, „Организация и обслужване в хотелиерството след VII-ми клас с немски език“ и задочна форма на обучение по специалност „Електромонтьор – Електрообзавеждане на производството“ – това е досегашната палитра от възможности за усвояване на знания, а от тази година към тях се включва още една специалност – Технология на целулозата, хартията и опаковките, разказа директорът Тодор Джамбов.

Причината тя да бъде включена в предстоящия учебен план е, че от Костенец до Пловдив съществуват множество предприятия, които се занимават с обработка на хартия, а такава специалност в гимназиите – няма. Получихме подкрепата на всички фирми на територията на областта – „Белана“ – Белово, „Ди ес смит“ /бившето „Тракия – папир“/, има фабрика в Калугерово, каза Джамбов.

 

В момента към завършващите ученици са отправени покани за продължаване на образованието в ПУ“Паисий Хилендарски“, а представители на катедра „Химия“ присъстваха и на днешния празник. Да уважи начинанието бе пристигнал и депутатът от РБ и зам.председател на комисията по „Образование“ в Парламента – Борислав Великов.

 

Всички почерпки за гостите бяха изработени от учениците, те предложиха хапки, домашно приготвени шоколадови бонбони, сладки и безалкохолни напитки. Пред публиката на тържеството учениците показаха тънкостите на своите специалности. В салона бе създадена регистратура на хотел, дегустационна, както и цяла химическа лаборатория.