На централния градски площад в Брацигово в момента тече четвъртото издание на надираването „Лазарска броеница“. То започна в 11 часа. Над петнадесет аматьорски фолклорни танцови групи от цялата страна ще покажат своето майсторство, в подножието на хълма върху който се издига НЧ“Васил Петлешков“. Надиграването е част от програмата за отбелязването на 140  годишнина от избухването на Априлското въстание.

Изискването на организаторите е, всички участници да носят собственоръчно сплетено пролетно венче на главите си. Това е традиция, която се спазва отколе на Лазаровден.

Народните танци създават отношения на единение между хората, сплотяват ги в една общност и междувременно спомагат за развитието и правилното функциониране на сърцето и белите дробове, мускулите и цялостната координация на тялото, въздействие подобно на това, което имат динамичните видове спорт – аеробика, фитнес и други съвременните танцови форми. Фолклора е най-голямото богатство, което е останало от създаването на България като държава – повод за национална гордост пред целия свят, казват организаторите, които се радват на увеличаващият се брой участници.

23брац 23брац1 23брац2

* Снимки – Мария Мадарова