Тримата най-възрастни членове на Дружеството на пазарджишките художници – Борис Резов, Костадинка Димова и Людмила Стамболиева откриха своята изложба в малката зала на галерия „Георги Машев“ в Пазарджик.

07резов-e1452161147803-864x400_c

„Борис Резов е роден в град Пазарджик през 1929 година. Завършва Първа мъжка гимназия в града и започва работа към ТПК „Изкуство”. Добър рисувач, много талантлив и упорит кандидатства в Художествената академия, но не го приемат. Не се отчайва и продължава да рисува. Дълги години прави табла за заводи и предприятия, изписва лозунги, рисува плакати за общински събития. Задълбава в своя свят населен с хиляди образи на жени, деца, спомени, абстракции, мисли, екперименти. Може би тази е думата – екпериментално, която най-добре описва огромното творчество на Борис Резов. Няма стил, няма жанр от модерното изкуство в, който той да не пробва своята четка, защото както много обича да казва и поучава – „……изкуството е едно поле с хиляди възможности. Художникът трябва да се потопи в него, превръщайки се в кубист, експресионист, импресионист, абстракционист, футурист……” – разказва изкуствоведът Ани Стойкова. 

Костадинка Димова също е добре позната на пазарджишката публика и като творец, и като преподавател по изобразително изкуство. Нейните работи се запомнят с любовта и към природата, която тя неуморно рисува и до днес. Костадинка Димова представя четири графични работи, рисувани през 90-те, но някои от тях не са показвани. Людмила Стамболиева преставя 3 рисунки с молив една малка икона и три релефа в смесена техника, камък и дърво. Три работи представя и Борис Резов, в техниката на латекса, негова си техника, която усъвършенства вече дълги години. Работите са от тази 2016 година – два пейзажа и коне, каза Ани Стойкова.