Българският хелзинкски комитет (БХК) пое защитата на 17-годишния Митко Йонков от село Овчеполци, община Пазарджик. Младежът стана жертва на расистко издевателство, заради което е обвиняем Ангел Калеев, съобщиха от БХК. От там поискаха отвод на експерт, който се изказал расистки по отношение на пострадалия Митко. Случаят стана известен, след като самият Калеев качи видеоклипа в своя профил в социалната мрежа „Фейсбук“ миналата неделя.

Калеев бе привлечен като обвиняем на 19 април, вторник, от Районна прокуратура – Пазарджик като обвиняем за причиняване на лека телесна повреда по хулигански и ксенофобски подбуди, престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 12 от Наказателния кодекс (НК).

БХК вече възрази официално пред прокуратурата срещу тази правна квалификация на деянието. Първо, що се касае до състава на чл. 131, ал. 1, т. 12 – ромите не са чужденци и Митко Йонков е български гражданин, затова подбудите на извършителя не са ксенофобски. Те са расистки – пострадалият е ром и точно затова е нападнат. Второ, деянието не се изчерпва с причиняване на лека телесна повреда по расистки подбуди. Налице са данни за съвкупност с престъпление по чл. 162, ал. 2 от НК. Този текст дава защита срещу посегателства върху равенството на гражданите.

Съставът на тази норма обхваща и психологическото насилие, основано на раса/етническа принадлежност, на каквото Митко Йонков е обект. Докато го удря и рита в главата и корема, насилникът на детето го подлага и на тормоз посредством расистки и други оскърбления, ругателства, заплахи и унизяващи реплики и действия. Той издевателства над жертвата си, като я принуждава да ляга на земята и да става, и пак да ляга, докато я удря и рита. Преднамереното унижение на пострадалия е удвоено – той е сниман от извършителя, докато поема неговите удари, тормоз и вербална агресия, а записът впоследствие е направен публично достояние. Това насилие деецът извършва, за да сломи у жертвата си съзнанието, че двамата са равни.

Стартът на производството е белязан, освен от неадекватната правна квалификация на деянието, и от расизъм, открито изразен от едно от вещите лица, назначени по досъдебното производство. На юрист на БХК, придружавал пострадалия за преглед, експерт, изготвящ съдебно-медицинската експертиза, е заявил: „От мен да знаеш – на манго му няма нищо. Добре си е манго. Посритали са го малко само“. БХК поиска отвод на този експерт. Тази расистка, стигматизираща лексика сочи на явна предубеденост от страна на вещото лице и е от естество по необходимост да опорочи заключението му.

БХК припомня, че България дължи адекватно, ефективно разследване на всеки случай на престъпление от омраза и пропускът й да проведе такова влече наднационална отговорност пред Европейския съд по правата на човека. БХК ще осигури защитата на пострадалия на всички равнища.

Вчера Ангел Калеев бе пуснат под гаранция от 500 лв.