змс Димитър Ганчев    

Четири златни, шест сребърни и два бронзови медала завоюваха състезателите на Модел яхт клуб-Пазарджик в Първи кръг от Държавното първенство по корабомоделен спорт за 2016 година. Традиционно старта бе даден през уйкенда на моделната база в местността „Кюмюрлука“ край Харманли в класовете М /електро радиоуправляеми модели  и класовете NS /радио управляеми копия“. Пазарджишките корабомоделисти за първа година стартират без представители при юношите, поради смяната на поколението и за сега на „малките“ им е още рано за отговорните стартове, а това ще стане на ученическото първенство през юни в Пазарджик.

Въпреки неблагоприятното време с честите превалявания, пазарджишките спортисти се представиха подобаващо- като лидери в тези класове.  Отново над всички се откроиха Димитър Марков- завоювал един златен и три сребърни медала, Петко Петков с един златен и сребро, а Димитър Димитров- два сребърни и един бронз. Митко стана шампион в клас Експерт с 45 обиколки, а Димитър Димитров- трети с 42. В най атрактивните класове – Тим Експерт и Тим Мини, като нов тандем те не успяха да се наложат и се задоволиха със сребърните отличия, съответно с116  и 96 обиколки. Със среброто се задоволи Митко и в клас Мини с 31 обиколки след варненеца Александър Захариев-37 обиколки. Петко Петков за пореден път доказа, че е фаворит в клас Старт и с лекота победи с 30 обиколки, а синът му Димитър Димитров остана трети с 29 обиколки, следвани от другите пазарджиклии Стефан Марков-28, Владислав Кацарски-27, Георги Георгиев-56 /от предварителните групи/, Стоян Бахчеванов-55 и Никола Николов-51 обиколки. Нелепа грешка лиши Петко от второто злато в клас ФСР- Е и остана втори с 123 обиколки след Антон Манолов от Добрич-130.

С летящ старт се появиха при мъжете бившите пазарджишки юноши Димитър Костадинов и Кристиан Горанов /бивши Световни и Европейски шампиони/, които от раз завоюваха шампионските титли. Митко в клас Ф2А със 176,67 точки, а Кристиан в клас Ф4А със 271,50 точки, следван от председателя на БФКС Евгени Генов- 161,00 точки. Старта на новият спортно състезателен сезон е и ново начало за пазарджишките корабомоделисти  през дългият маратон от вътрешни и международни първенства. През май сме домакини на „Мемориал Неделчо Шишков“ в дните на Празника на Пазарджик , а през юни на ученическото първенство, на кръг от Световна купа по  авиомоделизъм и на Държавното за скоростни корабни модели в подготовката за Европейското през август. Надяваме се на успешното стартиране и на пазарджишките автомоделисти, които от настоящата година възобновиха членството си в Модел яхт клуба.