Деветата Национална конференция на ДПС избра единонушно Мустафа Карадайъ за председател на партията, съобщиха от пресцентъра на партията.

„С нашата кауза в сърцата, с нашата обща сила и воля, с общи усилия можем всичко. Има ли воля, има и път”, заяви след избора си развълнуван Карадайъ. Председателят благодари на почетния председател д-р Ахмед Доган и конференцията за доверието.

Конференцията избра новия Централен съвет, Централна контролна комисия и прие промени в Устава на партията.

Днес 24 април 2016 г в зала 3 на НДК Движението за права и свободи проведе своята IX Национална конференция. В работата на Конференцията взеха участие 856 делегата от общ брой 896.

На конференцията присътва почетният председател д-р Ахмед Доган, учередители на партията, народни представители, евродепутати гости от страна и чужбина .

С приветствено слово към делегатите се обърна президента на партията АЛДЕ Сър Греъм Уотсън, Ханс Ван Баален президент на Либералния интернационал и вицепрезидента Робърт Браун, видеообръщение изпрати и лидерът на групата на АЛДЕ в ЕП Ги Верховщат.

Към делегатите се обърнаха и многоуважаваните гости от Република Турция Кямил Съндър – Генерален секретар на Народно Републиканската партия,Саффет Санджаклъ – депутат от Националистическата народна партия, кмета на Одрин – Реджеб Гюркан, Вефа Салман – кмет на Ялова, който подари и портрет на Мустафа Кемал Ататюрк.

От българските гости делегатите бяха приветствани от Станимир Илчев, съпредседател на НДСВ, почетния председател на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев, заместник-председателя на партията Атанас Мерджанов, зам.-председателя на АБВ Румен Петков, Красимира Ковачка лидер на БДЦ, Светлин Танчев председател на Народен съюз, Гюнер Тахир  председател на НДПС, поздравителни адреси изпратиха лидерът на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев и председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Мустафа Карадайъ останал без баща от малък, майка му построила къща, която превръща в семеен хотел със средства от програма САПАРД, брат му Ахмед е общински председател на ДПС в Борино.

Мустафа Карадайъ е сред депутатите на ДПС, които са от самото начало на движението, без да се кичат с определението “основател”. Той е типичният кадър, израсъл и утвърдил се в ДПС.

45-годишният сега съпредседател на движението е в редиците му още като студент в УНСС и в продължение на 6 години е бил служител в централата на ДПС. Създател е на Академичното дружество на ДПС в София през 1991 г. Сред учредителите на младежкото ДПС и e негов председател за първите два мандата от 1998 до 2003 година.

Тогава става зам.-шеф на агенцията за следприватизационен контрол и в същото време е секретар на Централната избирателна комисия. Той е математик по образование, преподавал е “Информатика” в НБУ и го наричат “компютърджията” на ДПС. Роденият в смолянското село Борино политик само за минути след даден вот можел да каже почти до стотната постигнатите резултати на партията си в централата.

Карадайъ минава за един от най-близките на почетния председател Ахмед Доган.