За сряда е насрочено редовното заседание на ОбС – Пазарджик, което трябва да реши окончателно съдбата на дрехите, които пречат за идентификация на жените, облечени с тях. Все още няма яснота дали съветниците ще успеят да се коалират в общ проект или по време на самото заседание ще се наложи, отново да изслушваме различни тези. Ясно е едно, вече е внесен проекто – закон в Народното събрание, който визира същата тематика и ще важи не само за определена община, а за цялата страна.

В общи линии законът предложен от ВМРО се препокрива с исканията и на двете групи вносители в местния Парламент. Разликата е тази, че в проекто- закона се иска долна граница за първа глоба от 200 лв., а по време на общественото обсъждане на нашите два проекта гражданите предложиха за начална санкция сумата от 300 лв. На практика това може да доведе до проблеми след приемането на закона, тъй като местните наредби имат подзаконов характер и те не трябва да противоречат на основното държавно законодателство. Ето защо нашите съветници ще трябва или да приемат долна граница от 200 лв. или после отново да нанасят промени в наредбата.

В проектозакона на ВМРО санкцията за повторно нарушение е 1500 лв., плюс спиране на социалните помощи за три месеца. В нашите проекти се визира сума до 1000 лв. за повторно нарушение, което на практика дава шанс на съветниците да увеличат глобата за повторно нарушение. Те обаче не могат сега да вземат решение за спиране на социалните помощи на жените нарушителки.

Какво ще бъде забранено за носене след сряда? Бурка и никаб. Това са дрехите, които покриват изцяло женските лица или оставят само един процеп, през които се виждат очите на мюсюлманката.

Тя ще може обаче да носи другите два типа облекла – хиджаб и хадор. Това също са дрехи дълги до петите, но при тях лицето на жените е открито и те могат да бъдат идентифицирани.

25бурки

dolce2

25мода1

Заради масовия интерес към тези дрехи моделиерите Долче и Габана пуснаха на пазара своя серия, която представя религиозните одежди откъм красивата им страна. Дрехите бяха представени на модния подиум още през есента, а манекенката, която се втъкна в тях, е от Панагюрище и се нарича Павлина Енева. Тя бе и красавицата, която снима цялата колекция за сп. „Вог“.