Детският дневен център в с. Алеко Константиново и Центърът за възрастни хора с увреждания в Пазарджик получиха днес дарение от дрехи, което направиха рицарите и дамите от „Св.Св. Константин и Елена“ в Пазарджик. Това е част от кампанията ни „Да бъдем хора“, разказа канцлерът на командерията Емил Неделчев.

В Центъра в Алеко Константиново ежедневно пребивават тридесет деца на възраст от осем до четиринадесет години, разказа управителят Виолета Боева.

Децата са от социално слаби семейства и предимно от ромски произход. Те посещават училище до обяд, а след това се отправят към Центъра, където им помагат да подготвят домашните за следващия ден, а също така се занимават и с различни  полезни дейности като рисуване, ръкоделие. Утре децата, които ежедневно получават и храна от БЧК ще участват в масово боядисване на великденски яйца.

Към Центъра работи психолог и няколко социални работника, които освен с децата провeждат дейност и в квартала, където живеят техните родители. Децата пребивават в дневния център от шест месеца до една година. Центърът за възрастни с психични проблеми в Пазарджик обгрижва петнадесет човека с тежки диагнози, които обаче им позволяват да се социализират. Местата са малко, разказа Галина Александрова, в момента има петдесет чакащи за постъпване. В цялата страна има само осем такива места, а хората, които се нуждаят от специални грижи са в пъти повече. Те получават социална пенсия, която взависимост от ТЕЛК-овото решение варира 120 до 150 лв. Повечето от тях са имали достоен живот до момента на разболяването. Има учители, счетоводители и дори хора на изкуството.