Традицията повелява на Великден да си подаряваме и да се чукаме с шарени яйца. Няма точни сведения кога за първи път хората са започнали да боядисват яйца. Съществуват исторически и археологически данни, че яйца са се багрили и подарявали още в Древен Египет, Рим, Персия, Гърция и Китай. Всички ритуали, свързани с тях, символизират раждането на живота.

Християнските предания разказват, че когато Мария Магдалена отишла в Рим, за да се срещне с римския император, тя му  подарила яйце, което било обагрено в червено, символ на кръвта Христова. Оттогава навлязъл обичаят християните да си подаряват боядисани в червено яйца на Великден. Преданията разказват още, че евреите са имали обичай, когато отиват на гости при някого, да носят дар на домакина. Ако гостът е бил много беден, то той подарявал яйце. Смята се, че това е и причината Мария Магдалена за занесе като дар на римския император именно яйце.

Българската традиция повелява да боядисваме яйцата на Велики четвъртък и Велика събота. Първото винаги се оцветява в червено и с него се прави кръстен знак на челото на малките деца в семейството, за здраве.  На Великден се отдава почит на кумовете. Затова винаги, когато се боядисват яйцата, се   заделя специална кошничка за кумовете. Традицията повелява с яйце да се посрещне всеки гост, прекрачил прага. Според поверието този, чието яйце остане здраво след чукането, ще е най-здрав през годината. Първото боядисано червено яйце се слага пред домашната икона, за да пази дома.