„Световното по вино“, Concours Mondial de Bruxelles, започва от днес Пловдив. На официалното откриване в Международния пловдивски панаир се очакват министри, кметове, посланици, голяма делегация от Китай и представители на винения елит, като например сомелиерът на най-добрия ресторант в света. Специално за откриването от Брюксел пристигаТомас Костенобъл – директор на Concours Mondial de Bruxelles, от над 20 години.

 

320 сомелиери, членове на винаро-лозарски асоциации, търговци от специализирани магазини и големи вериги, и журналисти от 55 държави в света вече дойдоха в „Града на тепетата“ за семинар за типичните български сортове вино.

Повече от 200 български вина ще участват в престижната надпревара тази година, което е рекорд в 23-годишната история на Concours Mondial de Bruxelles. (През 2015 г. България участва в Concours Mondial с около 100 мостри.) Родните винопроизводители, потвърдили участие в конкурсната и следконкурсна програма, са: Анжелус Естейт, Бендида, Беса Валей, Боровица, Билта, Българска асоциация на независимите лозаро-винари, Винпром Пещера, Винзавод Асеновград, Винарски съюз, Вила Мелник, Винекс Славянци, ДиВес Естейт, Домейн Бойар Интернешънъл, Домейн Юстина, Драгомир, Едоадро Миролио, Загрей, Зеланос, Златен Рожен, Карабунар, Катаржина Естейт, Румелия, Нерагора, Орбелус, СИС Индустрийс (Братя Минкови), Спиритус Санктус, Тера Тангра, Шато Бургозоне и Шато де Вал.

Те ще представят България както с чуждестранни сортове вино (бяло, червено, розе), така и с типично български като мавруд, широка мелнишка лоза, гъмза, рубин, мелник 55, памид, тамянка, мискет и димят. В битката за медали ще участват и български био вина.

Международното жури, сред които и 40 българи, ще оценява над 9000 вина от цял свят в продължение на 3 дни. Всяка сутрин от 29 април до 1 май 2016 г. включително журито дегустира вината. На 29-ти и 30-ти април следобед ще се посещават български изби в района, а на 1 май – забележителности в Пловдив. Община Пловдив организира 9 тура из града с богата програма. На 1-ви май на обяд, последният ден от Конкурса, ще бъде обявена следващата страна-домакин на Concours Mondial de Bruxelles. На 2-ри и 3-ти май, в рамките на следконкурсната програма, водещи световни журналисти ще разгледат изби и от по-отдалечени райони – в Северозападна и Югоизточна България.

През 2015 г. 42% от участвалите в Concours Mondial de Bruxelles български мостри са получили награда. Резултатите от Concours Mondial в Пловдив тази година ще бъдат обявени след средата на месец май 2016 г. Медалите ще помогнат както на любителите, така и на специалистите да се ориентират кое е най-доброто и най-модерното в света на виното.

Concours Mondial de Bruxelles е най-престижният независим винен конкурс в света, единственият пътуващ конкурс в Европа и единственият международен конкурс, в който се прави допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството. 23-тото издание на Concours Mondial de Bruxelles в гр. Пловдив се организира от Probegex в сътрудничество с община Пловдив, Министерство на туризма, Министерство на земеделието и храните и Националната лозаро-винарска камара.