В България утре ще посрещнете Великден, но ние няма да го празнуваме, защото сме в Чехия, жалваха се наши работници в Нимбург. Те се препитават от работа в завод за резрни части на автомобили. Тъй като в Чехия официалната религия е католицизмът, за тях празникът е минал още на 27 март.

За разлика от България, където големите религиозни празници са почивни за изповядващите ги, в Чехия няма такъв закон и независимо от празника, служителите трябва да се явят на работните си места. Заплатите ни са окло 1000 лв. български пари, разказаха нашенците зад граница. Те се принудили да заминат там, защото тук останали без работа. След като покрият разходите си за квартира, храна и дрехи, почти не им остават средства, разказа те. Въпреки това предпочитат да останат там, тъй като им текат осигуровки за пенсиониране.

Ако нещата в България се нормализират и има работа, ще се върнем в Пазарджик, но при текущите обстоятелства е по-добре да си стоим в Нимбург. – допълват православните християни. Те вече са боядисали яйца, а вместо козунак ще похапнат местен сладкиш, подобен на панетонето. За утре вечер са планирали пържоли, вместо традиционното агнешко у нас.

Нимбург се намира на 45 км. от Прага, градът се слави с крепостната си стена, която се съхранява от времето на крал Вацлав II. Градът е основан през 1272 г., а в средата на миналия век в соцлагера, градът бил известен с единствената детска железопътна линия.