Днес е Великден! Последният ден от Страстната седмица е наречен така, заради светлото Христово възкресение. В този ден приключват страданията Христови.

На третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан, жените мироносици намират гробницата, в която е положено тялото на Божия син празна. След това Исус се явява на Мария Магдалена, а после и на апостолите.

Целият християнски свят тържествува Възкресението на Спасителя.

Днес имен ден празнуват Величка, Величко, Велика, Велизара, Паскал.

01.05.2016 г. Възкресение Христово – Пасха, „Св. Богородица“, гр. Пазарджик от 12:00ч.

Снощи празничната света Литургия в храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена от архимандрит Яков – архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия в съслужение със свещ. Спас Дичев от катедралата и свещ. Боян Кочев от храм „Св. св. Константин и Елена“ гр. Пазарджик.

След като изнесоха и раздадоха от Благодатния огън на дошлия хиляден народ, когото храмът не успя да побере, отците прочетоха отвън евангелското четиво и поздравиха присъстващите с пасхалния поздрав „Христос воскресе!“. След това беше извършена лития до затворените врати на катедралата, които отец Яков блъсна при думите „Господ на силите, Той е Цар на славата“ и всички заедно влязоха в храма.

По цялото време на службата се усещаше особената пасхална радост, която неизменно съпътства този най-велик ден в историята на човечеството и въпреки късния час, много миряни останаха до края на богослужението, като голяма част от тях пристъпиха и към Светите Тайни.

„Много хора следват Бога, каза той, но в един момент пътищата се разделят на две – едните застават отдясно Нему, другите – отляво. Нека и ние  останем верни чеда на Бога и Църквата и като разпнатия отдясно на Христа разбойник един ден чуем заветните думи „Днес ще бъдеш с Мен в рая!“, каза отец Яков в края на службата.“Тази пасхална радост на днешния ден да бъде в сърцата Ви през цялата година!“, пожела той на всички присъстващи.