Ана Гройс, PZdnes.com

Преди пет години, в началото на месец май официално беше прерязана лентата на първия и единствен в страната Център за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкологични заболявания. Кметът на общината Тодор Попов, заедно с управителя на болница „Хигия“ – доц. д-р Стайко Спиридонов подадоха ръка на Мария Чергарова. Младата дама е председател на УС на „Сдружение за онкоболни и приятели“ в Пазарджик и години наред търсеше начини да осъществи тази своя идея – хората, чули страшната диагноза да имат свое място, на което да  получават подкрепа от лекари, психолози, трудотерапевти, и където да споделят своята нелека съдба и борбата с болестта по пътя назад.
Кметът Тодор Попов предостави на Сдружението част от сградата на ул.“Ал. Стамболийски“, със съдействието на д-р Спиридонов мястото беше преобразено и основно ремонтирано.
И днес, пет години по-късно, пазарджишкият център си остава първият и единствен в страната. Пионерският опит се заимства от много фондации, сдружения и организации в цяла България, но единствено в Пазарджик на практика, взаимодейдствието между местната власт, бизнеса, държавата и гражданите даде реален резултат.
Тържественото честване на петата годишнина от официалното откриване на Центъра ще се състои на пети май, четвъртък в сградата на ул.“Ал.Стамболийски“.
На снимката  
Мария Чергарова и зам. министърът на МТСП Зорница Русинова.