„На 6-ти и 7-ми май: Заедно в теснолинейката!“ – това е мотото, под което над 350 души се очаква да пътуват по най-високата жп линия на Балканите този петък и събота. Събитието е част от поредица такива, организирани доброволно и неформално от надъханите млади хора Ивайло Механджиев и Кристиан Ваклинов. Каузата на двамата младежки стана всеобща за голяма част от нашето общество.

Хората се обединиха зад идеята за доброволно опазване и популяризиране на единствената по рода си у нас Малка железница, свързваща Пазарджишко чак с Разложкия край. В петък от Септември с рекордните 11 пътнически вагона трябва да замине влак „Юндола“, точно в 8 часа и 25 минути. Пазарджиклии могат да се качат на влак „Юндола“ с връзка в 7:43 ч. от областния град.

Програмата предвижда слизане в Якоруда, където на 6-ти май се отбелязва градският празник. Кристиан, който ще присъства като организатор, допълва, че ще заведе желаещите до храма „Св. Георги Победоносец“, намиращ се на 30 мин. от гарата – над града, където специално заради групата от теснолинейката ще бъде организирана музикална програма с народна музика, дори да вали.

Следобяд пътуването продължава за Добринище, където хората са си запазили места за спане. На другия ден – връщане в 13:55 ч. от Добринище. Желанието за справедливост и борба за теснолинейката няма граница. Това ни доказва самият Ивайло, който макар да живее и учи чак в Берлин, Германия, не спира да взема активно участие в дейностите, свързани с популяризиране на любимото влакче. Заедно с Кристиан поддържат интернет сайт и фейсбук страница, чрез които ежедневно печелят нови фенове на планинското влакче.

„Искрено съжалявам, че съм толкова далече и няма как да присъствам на голямото пътуване за Гергьовден. Въпреки това съм щастлив, че толкова много хора са дали заявка, че ще дойдат заедно да напълнят влака. 11 пълни вагона по нашата линия ще бъде гледка, която ще остане в историята на теснолинейката! Пожелавам всичко да мине добре и догодина, ако такава бъде волята на хората, пак да повторим!“ – сподели Ивайло Механджиев.

Организаторите напомнят, че всеки решил да слезе в Якоруда, трябва да си носи чадър, топла дреха, одеяло за постилане на поляните, нещо за хапване, защото там се раздава само курбан за здраве и разбира се – българското знаме.