Вече се усеща, че във въздуха витае празнично настроение. Причината? Предстоящият Гергьовден. И както винаги преди празник си задаваме въпроса – какво ще приготвим утре, за да зарадваме домашните?

Ето ви пет предложения, които ще направят избора ви по-лесен:

На първо място е цяло печено агне. Според традицията не трябва да бъде разфасовано, а да се пече цяло на шиш или във фурна. Така го приготвят в Паталеница, където утре гледката на набодени на шиш сукалчета, ще гали погледите на минувачи и готвачите край чеверметата. Ако не ви се занимава да приготвяте тази вкусотия сами, качвайте се на колата утре и право в Паталеница. Все някой ще се смили над вас и ще ви почерпи с крехка агнешка мръвка, и руйно вино. Другият вариант е да си купите агне или яре, и да се примолите да ви пуснат да го заровите в жарта край някоя от къщите. Както добре си знаем от предишни години ще има много общи чевермета.

Агнешки кебап – много от домакините, купуват само агнешка плешка или бут. С нея приготвят кебап, манджата не е трудна за готвене, ама ако не сте я правили друг път, не се пробвайте точно на Гергьовден.

Агнешко с пресен лук, розмарин и чесън свежа и вкусна рецепта, почти гурме. Зеленчуците придават изключителен вкус на месото, ама си вземете повечко месо, защото със зеленчука няма да се наядете. Сиреч помислете и за гарнитура.

Пълнена агнешка плешка – това е вкусен и лесен вариант, в който комбинирате основното и гарнитурата в едно. Улеснява готвенето, спестява време и изглежда чудесно на трапезата.

Агнешки котлети със зеленчуков сос – Това е предпочитано, ако семейството се състои от малък брой членове. Така спестявате средства и време в приготвянето на цяло агне. Но пък спазвате традицията и хапвате вкусно приготвено месо.