Ана Гройс, PZdnes.com

С тържествена церемония този предиобед бе отбелязан петия рожден ден на ЦСРИ на хора с онкологични заболявания град Пазарджик. Събитието бе уважено от десетки гости – съмишленици и приятели, които за пореден път декларираха своята подкрепа към екипа на първия и единствен в страната център за подкрепа на хората, чули диагнозата рак. Домакиня на събитието бе ръководителката на Центъра – Мария Чергарова.

IMG_20160505_105127

Специално за повода беше открита паметна плоча, посветена на петата годишнина от раждането на чудото, наречено Център за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкологични заболявания град Пазарджик.

Гостите подредиха пъзел с логото на пазарджишкото „Сдружение за онкоболни и приятели“ и успяха да изгледат и пет минутен филм, посветен на работата на Центъра през изминалите пет години, изработен от дванайсетокласника на ЕГ “Бертолт Брехт“ Тодор Чергаров. По традиция почетен гост на събитието бе кметът на общината Тодор Попов, който не за първи път оказва пълна подкрепа на управителя на Центъра и с чиято безкористна помощ,  това добро продължава да се случва. Попов, както и още 9 души и организации бяха отличени за заслугите си към развитието на Центъра с почетен плакет. Отличието получи и Винпром Пещера в лицето на Пламен Байков, заради дарения служебен лек автомобил.

За изминалите пет години, услугите на ЦСРИ на лица с онкологични заболявания са ползвали 170 потребители. Общият брой потребителски часа за изминалото време са 25 285, като водещи са часовете за социална работа, след тях – за рехабилитация, трудотерапия и психологическа дейност. През тези пет години са проведени 11 изнесени обучения с потребителите до различни дестинации в България.

IMG_20160505_105240

Екипът на Центъра е участвал в 16 благотворителни базара,  7 презентации и 10 лекции с потребителите. Хирургът д-р Прокопи Копев е извършил близо 1 000 безплатни профилактични прегледа. Към момента потребителите на ЦСРИ са 42, при капацитетът от 30 места. Общо членовете на Сдружението за онкоболни и приятели са 317, а услугите на центъра са потърсили над 820 човека. Все повече потребители на услугата имат необходимост от социалните услуги, които се предоставят в Центъра – дори се наблюдава и желание за ползване на услугите и от онкоболни от по – отдалечени места. В тази връзка кметът Тодор Попов обеща пълно съдействие за делегиране на мобилна социална услуга.

През тези 5 години Сдружението стана член на НАСО и EASPD, което отвори врати за сътрудничество на национално, европейско и световно ниво, с посещенията на представители на СОП в Брюксел, Германия, Холандия, Австрия, Молдова.