Агне да не си в Паталеница на Гергьовден, няма как да оцелееш – шегуват се местните хора, които тачат празника и поддържат жива традицията на 6 май да се пече сукалче. Животните са символ на жертвата, която българите правят в чест на Бога, за здраве, берекет и успех през цялата година.

Причината да се правят тези масови чевермета се дължи и на това, че в селото всеки трети мъж се казва Георги. Почти всяко домакинство има по един или двама именици, а понякога и по трима. Внуче, баща и дядо е класически вариант. Роднини и приятели от цялата страна се стичат в Паталеница, за да станат част от общото усещане за празник.

Агънцата се спяват още предния ден в църквата, а рано призори се прави жаравата, за да бъдат изпечени. Купища лозови и плодови клонки, събирани от резитбите се полагат в предварително изкопани трапове, а след това се палят. Над ароматната жарава се завъртат чеверметата и докато чакат изпичането на животинките, стопаните им надигат павурчета с ракия.

06паталеница2

И така часове наред. Сетне идва и времето за трапезата отрупана със салати, гарнитури, сладки и домашен хляб. Но за да се почувствате свидетели на всичко това вижте снимките от днешния ден качени от паталенци във фейсбук:

06паталеница 06паталеница1 06паталеница3 06паталеница4 06паталеница5 06паталеница6 06паталеница7 06паталеница8 06паталеница9

Честито на всички именици, пожелаваме им здраве, късмет и много успех!