782 избрани делегати от цялата страна и около 2 000 гости на събитието –представители на политическите партии от коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, на местната власт, синдикатите, работодателските и граждански организации, както и на медиите, ще бъдат част от заседанието на 49-тия Конгрес на БСП. Форумът ще бъде уважен от генералния секретар на Социалистическия интернационал Луис Аяла, президента на ПЕС Сергей Станишев, както и от политици и дипломати от Европа и света.

Конгресът ще започне утре от 10.00 часа и ще продължи на 8 май 2016 г. от 9.30 часа. Ще се проведе в зала 1 на НДК. В началото на 49-тия Конгрес на партията председателят на НС на БСП Михаил Миков ще представи политически доклад, както и отчети за дейността на Националния съвет на социалистите и за парламентарната дейност на БСП в Народното събрание и Европейския парламент.

След това ще бъдат представени експозе по доклада на Общопартийната контролна комисия на партията, както и проектите на документи, които ще бъдат обсъдени и приети на Конгреса – Политическа платформа на БСП, „България и БСП – състояние и перспективи за развитие” – етапен доклад на комисията и Политическа декларация „125 години БСП”.

Част от програмата на Конгреса е изборът на национални ръководни органи на партията, като заложеният в ориентировъчната програма час за начало на гласуването е 18.00 часа. Предложенията за председател на НС на БСП са 28, а за членове на НС – 571, от тях 106 са по заложената в Устава на партията „младежка квота”. Предложенията за председател на ОПКК са 21.

Част от номинираните да оглавят партията са Атанас Мерджанов, Атанаска Тенева, Валери Жаблянов, Георги Гергов, Дора Янкова, Драгомир Стойнев, Илияна Йотова, Калоян Паргов, Кирил Добрев, Корнелия Нинова, Костадин Паскалев, Красимир Янков, Милко Багдасаров, Михаил Миков, Румен Гечев, Румен Овчаров и Янаки Стоилов.

Повечето от тях обаче ще се оттеглят и накрая изборът най-вероятно ще бъде сведен до четирима: Михаил Миков, Корнелия Нинова, Красимир Янков и Георги Гергов. Като се има предвид, че Янков и Гергов нямат потенциал да спечелят, битката ще е между Миков и Нинова.