Ана Гройс, PZdnes.com

Променливото майско време не успя да уплаши феновете на силовия спорт и всички добронамерени хора, дошли в съботния ден да подкрепят благотворителната инициатива в помощ на Славянка. Въпреки опитите да вали през целия ден и проливния дъжд в края на състезанието, за благородната кауза бяха събрани 1 790   лева.

В парк остров „Свобода” яките мъжаги теглиха 13 тонен автобус, предоствен от обществения превозвач на Пазарджик „Хебър Бус”. В атрактивната дисциплина безспорен победител стана най-младият силов състезател, пазарджиклията Иван Мрянков. Възпитаникът на МГ ”Константин Величков” успя да премине дистанцията за рекордните 31 секунди.  Атрактивното състезание се проведе за втора поредна година.

То бе организирано от Българската федерация по силови спортове „Стронг мен”, в подкрепа на Славянка – момичето, което преди три години, броени дни преди своя абитуриентски бал, пострада в автомобилна катастрофа. До днес, три години след инцидента, младото момиче все още се възстановява. Прогнозите за нея са добри – нужни са обаче още процедури, време и пари, за да се върне обратно към нормалния живот. Всички най-добри силови атлети в страната мериха сили и се раздадоха буквално в името на благородната кауза. Състезанието премина през зелищните дисциплини теглене на автобус, фермерска разходка,  обръщане на 350 килограмова гума, вдигане на дъмбели, кръга на Конан, камъните на Атлас…

Състезанието беше убийствено, конкуренцията – жестока, а духът и хъсът, с които състезателите се впускаха в силовия многобой – впечатляващи.

В крайна сметка съдийският хронометър отмери най-добри постижения за Петьо Христов от Червен бряг. Младият мъж бе класиран на първо място. Втори остана пазарджикията Иван Мрянков, трети – Явор Благоев от София. Четвъртото и пето място бяха споделени от Бедо Хачикян от Пловдив и другия софиянец – Тарек Шеуик.

По време на атрактивното състезание, момичета с дарителски кутии набираха средства в помощ на 21-годишната Славянка Тонева. Между различните дисциплини, организаторите разиграха на търг няколко специални фенски тишъртки. Наддаването беше истинска атракция, а благородните дарители дадоха по 50 лв. за разиграните в търга изделия. Така жители и гости на Пазарджик успяха да съберат близо 2 хиляди лева, които ще бъдат предоставени за възстановяването на Славянка.

Приели сме каузата на Славянка за наша собствена кауза – категоричен е председателят на Българската федерация по силови спортове – Владо Ризов. Сметката на младото момиче е обявена постоянно на страницата на федерацията и всеки, който иска да подпомогне нейното оздравяване може да го направи по всяко време. Догодина силните мъже отново ще са в Пазарджик, защото пътят за възстановяването ѝ продължава.

Още снимки – ТУК