Историческият музей на Батак пусна онлайн магазин, в който се предлагат всички книги издадени от екипа на мястото за история. В него всеки родолюбец ще намери информация и издания, които разказват за събитията в родопския град по време на Априлското въстание, за създаването на града и родовата му памет. Онлайн магазинът е част от събитията предвидени да ознаменуват 140 годишнина от избухването на Априлското въстание.

Пак по инициатива на музея на 15 май ще се състои литийно шествие – поклонение, което ще обходи всички паметни места в града.

Литийното шествие- поклонение по паметните места от Април 1876г. поднася венците на всички паметници в Батак по време на честванията на годишнините от Априлската епопея. Неслучайно то е първо. Започва с биенето на камбаната, както е забила тогава, преди 140 години, за да събере хората в центъра на селото.

Шествието се води от иконата на баташките мъченици и църковните литии, както тогава от библията и осветените знамена. След тях са венците, които Исторически музей- Батак поръчва от името на признателните батачани- потомци. Целта на шествието е да извървим пътя до всяко паметно място от Април 1876г., да изразим благодарност, почит, преклонение и признателност пред всеки паметник.

И след като минем по стъпките на дедите си, след като се поклоним пред подвига им, поднесем венците, изразим благодарността си чрез благодарствен молебен, минута мълчание и тържествен залп, започват честванията на годишнината от въстанието, разказаха от музея.

Разгледайте сайта – ТУК